Κίβδηλη ΠαρουσίαΑναμφίβολα πρόκειται για μια ξεχωριστή και μοναδική Βιβλιοθήκη· τη μέγιστη. Αχανής, μα αν φτάσεις αρτιμελής ως αυτή, δε μπορεί παρά να βρεις το δρόμο σου ανάμεσα στους διαδρόμους της. Υπόγεια, ωστόσο φωτεινότερη απ’ τα περισσότερα ανώγεια μέρη. Πιο αληθινή, πιο απόλυτη, πιο ξεκάθαρη. Τ ’ όνομά της: Υποσυνείδητο.

Το Υποσυνείδητο, έχει άυλο προσωπικό: συναισθήματα, μνήμες, βιώματα. Είναι οι πιο ακριβοπληρωμένοι υπάλληλοι. Τα βράδια, αλλάζουν μορφή και υποδύονται ρόλους στο έργο Όνειρο. Κάθε φορά με άλλη υπόθεση, σκοπό και θέμα. Έτσι ανταμείβονται για τη δουλειά τους. Η Βιβλιοθήκη - Υποσυνείδητο τους δίνει την ευκαιρία να υπάρξουν.

Το τελευταίο διάστημα επικρατεί μεγάλη αναστάτωση στις στοές της Βιβλιοθήκης. Αφού τίποτα δεν γίνεται χωρίς λόγο, έτσι κι αυτό έχει την εξήγησή του. Μια άχρηστη πληροφορία σκόπιμα αφέθηκε να περάσει όλους τους ελέγχους. Πρόκειται για μια κίβδηλη παρουσία. Μνήμες, συναισθήματα και βιώματα, ξαφνικά ταράχτηκαν. Άρχισαν να μιλούν μεταξύ τους και να αποδιοργανώνουν τη Μέγιστη Βιβλιοθήκη. Κάποια στιγμή πλησίασαν τη κίβδηλη παρουσία και τη ρώτησαν ψιθυριστά: «Πώς μπορείς να 'σαι ψεύτικη, ανώφελη, να νοθεύεις την ύπαρξη της Μέγιστης Βιβλιοθήκης και να μη σε καταλαβαίνουν; Πώς γίνεται αυτό τη στιγμή που εμείς τόσο καιρό δουλεύουμε και κουραζόμαστε για να βρισκόμαστε εδώ;».

Η κίβδηλη παρουσία  δεν μιλούσε τη γλώσσα τους, επομένως δεν μπορούσε να καταλάβει τί τη ρωτούσαν, πόσο μάλλον ν' απαντήσει. Έβγαλε μια μελωδική κραυγή, έτσι που κάποιοι νόμισαν πως πνιγόταν και οι υπόλοιποι, που πριν δείλιαζαν να πλησιάσουν, κατέφθασαν ενθουσιασμένοι στο άψε σβήσε για να ακούσουν καθαρότερα τι προσπαθούσε να πει: «Πάντως δεν είναι καθόλου σωστό αυτό που κάνεις. Μα μπορείς ν' απολαμβάνεις τις ανέσεις της Μέγιστης Βιβλιοθήκης, χωρίς να καταβάλεις τη παραμικρή προσπάθεια και δεν μας δείχνεις κι εμάς τον τρόπο; Πες μας πως!». Όλο σχεδόν το προσωπικό έκδηλα γοητευμένο είχε κάνει ένα κύκλο γύρω από την κίβδηλη παρουσία και την κοιτούσε ζηλόφθονα.

Τότε έγινε κάτι πρωτοφανές κι ανεπανάληπτο. Η Μέγιστη Βιβλιοθήκη -  Υποσυνείδητο, μίλησε αυτοπροσώπως. Μέσα απ' τις σελίδες των αμέτρητων βιβλίων, μέσα απ' τα ξύλα των ραφιών, απ' τη στέγη του κτιρίου, από παντού ακούστηκε  η φωνή της:
«Θα σας δείξω εγώ, πώς! Ανήκετε ήδη αλλού, οπότε συνοδέψτε την προς τα έξω βγαίνοντας. Επίσης θα σας συμβούλευα να μπορέσετε επιτέλους, να εκφράσετε όσα πραγματικά είστε. Βρείτε τις λέξεις· είναι κρίμα να μη μπορείτε να μιλήσετε για όσα σας συνδέουν.»

Οι μνήμες, τα συναισθήματα, τα βιώματα, κίβδηλα ονομάστηκαν κι αυτά κι άφωνα στοιχήθηκαν στον δρόμο προς την έξοδο. Το Όνειρο, χωρίς προσωπικό, έκανε πολύ καιρό να ξαναπαίξει. Ακουγόταν μόνο η τελευταία πρόταση του Υποσυνείδητου, ξανά και ξανά: «Αν δεν μπορείς να μπεις, ή να μείνεις με αξιοπρέπεια σ' έναν χώρο, τουλάχιστον βγες με αξιοπρέπεια απ' αυτόν.»


4 σχόλια:

 1. Πολύ όμορφο κείμενο!!
  Συγχαρητήρια! Θα ορκιζόμουν ότι δεν το χει γράψει ένα παιδί στην ηλικία σου....
  Well done!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. oταν η ευθυτητα με την αλληγορια κανουν παρεα οι κηβδιλοι χανουν τον υπνο τους

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Γιάννη χθες που διάβασα το κείμενο σου δεν μπορούσα να σχολιάσω γιατί από το να μην έχεις να πεις κάτι σωστό καλύτερα να μην μιλάς καθόλου.Αυτό που θέλω να σου πω είναι ότι τα κείμενα σου με έχουν ακουμπήσει βαθιά στην ψυχή μου όμως αυτό περισσότερο.Αυτό το κείμενο μου θύμίζει τα λόγια που μου έλεγε μέχρι τέλους ένας πολύ αγαπημένος μου άνθρωπος.Πάντα μου έλεγε να δείχνω αυτό που πραγματικά είμαι και όχι αυτό που θέλουν οι άλλοι να δούνε.Το γιατί ας μείνει έξω από εδώ.Απλά όλα αυτά τα έγραψα για να σου πω το πιο βαθύ ευχαριστώ που έχω πει στη μέχρι τωρα ζωή μου.Γιατί μπορεί να πέρασε καιρός που έφυγε από κοντα μου όμως τα λόγια του συνεχίζουν να υπάρχουν ακόμα και τώρα.Επισης χαίρομαι που άκουσα αυτήν την φράση από εσένα.

  Ειρήνη Πολυδωροπούλου

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Ανώνυμος 1: Ευχαριστώ πολύ! :)

  Ανώνυμος 2: Ας τον χάσουν λίγο κι αυτοί.

  Ειρήνη: Σ' ευχαριστώ πάρα πολύ Ειρήνη! Δεν φανταζόμουν πως θα άγγιζαν με τέτοιο τρόπο· μου δίνεις άλλον ένα λόγο να τα δημοσιεύω! Πρέπει να δείχνουμε πάντα όσα είμαστε και να δείχνουν κι οι υπόλοιποι όσα είναι. Ελπίζω μέσα σ' όλα αυτά να βρίσκουμε κι ανθρώπους που οι προβολές μας ταυτίζονται.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

εγγραφή στο blog

© Giannis Vassilopoulos. Από το Blogger.