Achilleas Pistonis, Apology builders, oil on canvas / 190x140cm
Όταν ξεκίνησε η δημιουργία αυτού του δίσκου, διανύαμε και οι τρεις μια ιδιαίτερα μεταβατική περίοδο. Από τη μία οι ανοιχτές υποθέσεις με το παρελθόν, από την άλλη τα καινούργια δεδομένα που ολοένα και πλήθαιναν, μας απασχολούσαν χωρίς να επιτρέπουν το επιθυμητό επόμενο βήμα. Τόσο η καλλιτεχνική μας υπόσταση, όσο και η προσωπική μας ζωή χρειάστηκε να επαναπροσδιοριστούν, ορισμένες φορές ακαριαία, οδηγώντας μας στο συμπέρασμα πως η ενηλικίωση είναι στην πραγματικότητα ζήτημα απόφασης και όχι μια αναπόφευκτη διαδικασία εξέλιξης μέσα στα χρόνια. Συνειδητοποιήσαμε πως η ενηλικίωση συντελείται τη στιγμή εκείνη που πραγματοποιείται η υπέρβαση, τη στιγμή που ο πρώτος εαυτός, ο ανήλικος, σαν σκυταλοδρόμος περνά περήφανα τη σκυτάλη στον ενήλικο εαυτό.

Ο παρών κύκλος τραγουδιών φέρει μέσα του αυτές τις υπερβάσεις μας. Φέρει μέσα του κάθε μας ρίσκο, κάθε μας απώλεια, κάθε μας ήττα και κάθε μας νίκη. Φέρει τα βλέμματα των γονιών μας, τα αιτήματα που ποτέ δεν θα αποσύρουμε, τους έρωτες που δεν θα περιορίσουμε σε τίποτα λιγότερο από τα πάντα. Το έργο που βρίσκεται στα χέρια σας θεμελιώθηκε σε ένα πλαίσιο αγάπης και ειλικρίνειας, μέσα από μια αλυσίδα ανθρώπων και γεγονότων που έφεραν τους τρεις μας κοντά και μας χάρισαν το ανεκτίμητο δώρο της φιλίας μας. Η Τρίτη Έξοδος κρύβει μέσα της την δική μας κοινή φωνή, που διαμορφώθηκε καθώς οι προσωπικές σκέψεις του καθενός εμπλουτίστηκαν με το ηχόχρωμα ακόμα δύο φωνών. Όλα αυτά, όμως, δεν θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν χωρίς τους ανθρώπους που μας στήριξαν απ’ την πρώτη στιγμή.

Παρασκευά, η παρουσία σου υπήρξε με κάθε τρόπο καθοριστική. Αν υπάρχει αυτός ο δίσκος, είναι επειδή υπάρχεις κι εσύ. Σε ευχαριστούμε για όλες τις ακριβές στιγμές, για όλες τις αγκαλιές, τις συζητήσεις και τις διαφωνίες. Σ’ ευχαριστούμε που πίστεψες σε εμάς πρώτος απ’ όλους. Ανδρέα, Βιβή, οικογένεια της Μικρής Άρκτου, αποτελείτε την συνειδητή μας επιλογή από την πρώτη στιγμή και πάντα αγκαλιάζετε μεγαλόκαρδα εμάς και το έργο μας. Γιώργο Ανδρέου, ο κόσμος της Τρίτης εξόδου διανθίστηκε ιδανικά μέσα απ’ το ενορχηστρωτικό σου έργο. Φοίβο Δεληβοριά, η γενναιόδωρη συμμετοχή και υποστήριξή σου μας συγκίνησε βαθιά και οπωσδήποτε μας ενθάρρυνε. Πολυξένη, Δημήτρη, αγαπημένοι μας συνοδοιπόροι, κοντά σας οι αγωνίες απαλύνθηκαν και οι συγκινήσεις πολλαπλασιάστηκαν. Οι φωνές σας συνήχησαν μοναδικά στην παραλία της Καντέν. Αχιλλέα Πιστώνη, τα έργα σου και τα τραγούδια μας στάθηκαν δίπλα – δίπλα τόσο ταιριαστά, σαν να φτιάχτηκαν απ' τα ίδια υλικά. Σας ευχαριστούμε όλους. Τέλος, γονείς μας, σας διαβεβαιώνουμε πως όπου κι αν κοιτάμε με το βλέμμα που μας κληροδοτήσατε, όταν το στρέφουμε σ' εσάς θα είναι πάντα με περίσσια ευγνωμοσύνη και αγάπη.

Ευχόμαστε να γίνετε ο προορισμός
της Τρίτης Εξόδου.

Γιάννης, Σπύρος, Δήμητρα
Κυριακή, 28 Μαΐου 2017


-----------------------------------------------------------------------------------------------

Η παρουσίαση της Τρίτης Εξόδου πραγματοποιήθηκε στον Ιανό της Σταδίου, στις 12 Ιουνίου του 2017. Έτσι χώρεσαν τα τέσσερα χρόνια σε μία μέρα, σε μία ώρα. Τόσοι άνθρωποι αγαπημένοι, τόσο συγκινητικά, βρέθηκαν κοντά μας. Σας ευχαριστούμε για τις ακριβές αυτές στιγμές - προσωπικά θα με συντροφεύουν για πάντα.

-----------------------------------------------------------------------------------------------

Το Κουτάβι

Μερικές φορές η απλή παράθεση των γεγονότων είναι η μεγαλύτερη προσβολή. 
Αυτό είναι το Κουτάβι μας.


Ο Μόνος και η Μόνη

Τον Μάρτιο του 2017 μας δέχτηκε στο σπίτι του ο Φοίβος Δεληβοριάς, για να ακούσουμε μαζί τα πρώτα ντέμο της Τρίτης Εξόδου. Αγκάλιασε τα τραγούδια απ’ την πρώτη στιγμή, όταν ακόμα ήταν πιάνο – φωνή. Σήμερα, έχουμε κοντά μας έναν ακριβό συνοδοιπόρο που μοιράζεται μαζί μας την ιστορία του Μόνου και της Μόνης. Φοίβο, σ' ευχαριστούμε από την καρδιά μας! (σχετική δημοσίευση στο blog)


Μαξιλάρι

Τον περασμένο Αύγουστο είπα στο κινητό μου «ξύπνα με σε μισή ώρα» και μου απάντησε πως τα έχει όλα υπό έλεγχο. Και πήρα αγκαλιά το μαξιλάρι για να κοιμηθώ, ήσυχος. Μετά από μισή ώρα που δεν είχα κλείσει μάτι, το κινητό άρχισε να χτυπάει, όπως όφειλε. Το Μαξιλάρι γράφτηκε. Λίγες ώρες μετά ο Σπύρος. Λίγες μέρες αργότερα η πρώτη πρόβα με την Δήμητρα. Και... να 'μαστε!


Συννεφιασμένα Βλέμματα

Τα Συννεφιασμένα Βλέμματα είναι το πρώτο μας τραγούδι με τον Σπύρο και τη Δήμητρα, το πρώτο που κυκλοφόρησε από την Τρίτη έξοδο. Και τελικά περισσότερο από ένα τραγούδι, είναι μια καταγραφή της πορείας αυτής και των τριών, του Σπύρου, της Δήμητρας και της δικής μου, της υπέρβασης του εαυτού μας, του πάθους και της επιμονής μας να αγαπάμε. Κι αν τα βλέμματά μας να είναι συννεφιασμένα, αυτό είναι το τίμημα του να στρέφεις σήμερα το βλέμμα σου στον ουρανό. Σήμερα που έχει συννεφιά - από αύριο έχει ηλιοφάνεια. (σχετική δημοσίευση στο blog)


Η Κρεμάστρα

Σε πολύ προσωπικούς στίχους και κείμενα ένιωθα πάντα γυμνός. Όσο πιο συγκεκριμένη η απεύθυνση, τόσο πιο γυμνός. Πήρε λίγο καιρό, αλλά κατάλαβα πως όποιος βλέπει τον εαυτό του μέσα στους στίχους και στα κείμενα, αναλαμβάνει ο ίδιος την ευθύνη της γύμνιας του. Εγώ είμαι η κρεμάστρα σας, εσείς ποιοι είστε; ΥΓ. Όσο κι αν αγαπάς ένα τραγούδι, οι στιγμές της ηχογράφησής του διακατέχονται κυρίως από άγχος. Λίγος χρόνος για ένα άχρονο ηχογράφημα, λίγος χρόνος για να χωρέσουν τόσα χρόνια. Η περίπτωση της Κρεμάστρας ήταν διαφορετική. Ήρθε στο στούντιο σαν απρόσκλητη φίλη απ' τα παλιά, μας αναστάτωσε, μας κόλλησε στον τοίχο κι εμείς της αφεθήκαμε.


Μαμά, Μπαμπά

Οκτώβριος 2014, στο εφηβικό δωμάτιο. Μια συζήτηση με κάποιες λέξεις παραπάνω, με κάποια περισσότερη ένταση. Μαμά, μπαμπά: το βλέμμα σας το κράτησα / αλλού όμως κοιτάζω. Το τραγούδι που περιέχει την Τρίτη Έξοδο στο σύνολό της, η αφορμή της συνεργασίας μας με τον Σπύρο και τη Δήμητρα. Γιατί για μας αγαπώ σημαίνει πως αποδέχομαι τη διαφορά του άλλου: του παιδιού, του συντρόφου, του φίλου. Σημαίνει πως του επιτρέπω να οριοθετήσει την ταυτότητά του, αποφεύγοντας την συναισθηματική αιμομιξία, την ισοπέδωση ή την τροποποίηση της προσωπικότητάς του. Με τον Σπύρο και τη Δήμητρα συνυπογράφουμε αυτό το τραγούδι ελπίζοντας να συντροφεύσει όσους νέους διεκδικούν την ταυτοτική τους αυτονόμηση. Κι αυτό, γιατί ξέρουμε πολύ καλά πως πρόκειται για έναν αγώνα με πολύ υψηλό προσωπικό κόστος, που όμως αποτελεί τον μόνο δρόμο για να συνυπάρχουμε πραγματικά με τους ανθρώπους μας, με τις αληθινές τους εκδοχές, στρέφοντας το βλέμμα μας προς αυτές και όντας οι ίδιοι ειλικρινείς απέναντί τους.


Ο Βασιλιάς Απρίλιος

Κάπως έτσι γιορτάζουμε την διεκδίκηση όσων αγαπάμε. Γιατί ο έρωτας δεν προκύπτει από τύχη, αλλά φτιάχνεται με τα χέρια μας. Γιατί τα μέρη γίνονται πατρίδα μας από συνειδητή επιλογή. Ο Βασιλιάς Απρίλιος, λοιπόν.


Η Παραλία της Καντέν

Ένα τραγούδι για τους αφανείς ήρωες. Για εκείνους τους ανθρώπους που, χωρίς να επιβάλουν ποτέ την παρουσία τους, την καθιστούν διακριτικά απαραίτητη. Κι ύστερα, όσες παραλίες κι αν πάρουν τ' όνομά τους, τα νήματα παραμένουν για πάντα κομμένα. 
ΥΓ. Σπύρο και Δήμητρα, σας ευχαριστώ που επιμείνατε να συμπεριληφθεί στην Τρίτη έξοδο. Σας το αφιερώνω.


Κιβωτός

Μάιος 2014, διαβάζοντας για τις εξετάσεις της πρώτης Λυκείου, Θουκυδίδου Ιστορίαι:
Η εξόντωση των Πλαταιέων από τους Σπαρτιάτες, των Μηλιών από τους Αθηναίους, οι φρικαλεότητες στην εμφύλια σύγκρουση της Κέρκυρας και άλλες, απίστευτες σε καιρό ειρήνης, πράξεις οδήγησαν τον μεγάλο ιστορικό στο συμπέρασμα ότι η φύση των ανθρώπου δεν αλλάζει, ότι οι άνθρωποι όταν βρεθούν σε αδιέξοδα και πιεστικές συγκυρίες εξαγριώνονται, ότι στον εμφύλιο, κυρίως, πόλεμο οι λέξεις χάνουν το νόημά τους, ότι οι αντίπαλοι δίνουν το λόγο τους, ενώ σκοπεύουν να μην τον τηρήσουν, και δίνουν όρκους, χωρίς να φοβούνται τους θεούς.
-----------------------------------------------------------------------------------------------

Η Τρίτη Έξοδος LIVE στο PassPort Κεραμεικός (06 & 13 Νοεμβρίου 2017)
Κάπως έτσι έκλεισε ένας κύκλος. Και άνοιξε ένας νέος. Η Τρίτη έξοδος πραγματοποιήθηκε στις 6 και 13 Νοεμβρίου στη σκηνή του PassPort Κεραμεικός και βρέθηκαν κοντά μας περισσότεροι από 300 συνταξιδιώτες. Σας ευχαριστούμε έναν προς έναν για την παρουσία σας και την υποστήριξή σας σε αυτό το εγχείρημα. Σας περιμένουμε πιο έμπειροι και πιο έτοιμοι στα επόμενα!Ενορχήστρωση-πιάνο: Σπύρος Παρασκευάκος
Επιμέλεια προγράμματος: Γιάννης Βασιλόπουλος
Ερμηνεία: Δήμητρα Σελεμίδου

Ηχοληψία: Κλάιντ Τζαμπραχίμι
Τρομπόνι: Χρήστος Σπηλιόπουλος
Κρουστά: Εύη Κανέλλου
Κοντραμπάσο: Κωνσταντίνος Κλάγκος
Κιθάρες: Ιάσονας Μαυρογεώργος
Φωτογραφία: Κατερίνα Πασπαλιάρη 
Artwork: Κωνσταντίνος Μπελιάς

Παραγωγή: Μικρή Άρκτος
Επικοινωνία: Μαρία Τσολάκη
Οργάνωση παραγωγής: Βιβή ΓερολυμάτουΑπόστολος Παπαδόπουλος


-----------------------------------------------------------------------------------------------
Η Τρίτη Έξοδος LIVE στο Skrow Theater (29 Μαρτίου 2018)


Η βραδιά της 29ης Μαρτίου μας ταξίδεψε, σχεδόν μεταφυσικά, στις πρώτες μας συγκινήσεις. Από τη στιγμή που συλλάβαμε την ιδέα αυτής της παράστασης, μέχρι και την έναρξή της, υπήρξαμε πιο αποφασισμένοι και σίγουροι από ποτέ. Με τον χώρο του Skrow Theater, τους μουσικούς, τους συνεργάτες μας, τους συνοδοιπόρους μας, εκεί, με τις κεραίες τους -τελικά και με τις αγκαλιές τους- ανοιχτές. Με όσους πραγματοποιήσαμε την Τρίτη έξοδο στο Skrow Theater, θα μοιραζόμαστε για πάντα ένα κοινό μυστικό κι ένα γλυκό συνωμοτικό χαμόγελο.

Σας ευχαριστούμε που γίνατε ο προορισμός της Τρίτης εξόδου.


ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Ερμηνεία: Δήμητρα Σελεμίδου
Ενορχήστρωση: Σπύρος Παρασκευάκος
Κείμενα: Γιάννης Βασιλόπουλος, Σπύρος Παρασκευάκος
Επιμέλεια Προγράμματος: Γιάννης Βασιλόπουλος

Πιάνο-Θέρεμιν: Σπύρος Παρασκευάκος
Τρομπόνι: Χρήστος Σπηλιόπουλος
Κιθάρες: Βάιος Πράπας
Artwork: Μάριος Γαμπιεράκης

Διεύθυνση παραγωγής: Αντώνης Θυσιάδης 
Επικοινωνία – προβολή στα media: zuma COMMUNICATIONS
Xαρά Ζούμα | τ.210 3224765 | chara@zumacom.gr
Σέμη Ψιλογιάννη | τ.210 3224765 | semi@zumacom.gr

-----------------------------------------------------------------------------------------------

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

εγγραφή στο blog

© Giannis Vassilopoulos. Από το Blogger.